PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

1. PERSONAL DATA COLLECTED
1.1. Personal data refers to any information in respect of commercial transactions which:-
• is being processed wholly or partly by means of equipment operating automatically in response to instructions given for that purpose;
• is recorded with the intention that it should wholly or partly be processed by means of such equipment; or
• is recorded as part of a relevant filing system or with the intention that it should form part of a relevant filing system,
that relates directly or indirectly to an individual, who is identified or identifiable from that information alone or with other information including any sensitive personal data and expression of opinion about the individual (“Personal Data”).

1.2. Personal Data which MARKETOLOGY (“the Company”) collects includes*:-
a. any information collected or obtained such as your name, gender, identity card numbers, email address, phone number(s), home address, date-of-birth, and such personal information provided to the Company;
b. medical conditions and medication taken by you (where applicable) (“Sensitive Personal Data”);
c. any information collected or obtained such as when you register as a customer via forms, contest, forums, surveys, registration, online via website, etc which may include personal data such as the above;
d. Personal Data collected when you submit your resume or application to us for consideration of employment (where applicable);
e. the content of electronic forms you submit via email requesting us to provide services or information, or to take any actions; and
f. any messages or comments you submit via our website, which may include personal data such as, but not limited to, name, email address and telephone number;
*This list is not exhaustive

1.3. Where you have provided Personal Data of another individual (“Third Party”), you must ensure that you have informed the Third Party that you are providing the Third Party’s Personal Data to us, and have obtained the Third Party’s consent to do so.

2. CONSENT AND PURPOSE OF COLLECTION

2.1. By providing any of your Personal Data to the Company whether online or otherwise, you acknowledge that you have read, understood and agree to our personal data protection notice and you consent to the collection, retention and use of your Personal Data by us for any of the following purposes*:-
a. fulfilling your instructions and providing you with services under any of the Company’s business;
b. processing your application to purchase our product(s) or service(s) under any of the Company’s business;
c. marketing of product(s) or service(s) and sending any advertising and/or promotional material to you via telephone calls, emails or short message services if you have checked the consent box in the Client’s Profile Form, Business Account Application Form and Application for Employment Form and Employee Personal Status Update Form;
d. conducting customer service feedback for any the Company;
e. notifying you of special offers, promotions, current and future product launches, special invitations that we consider might be of interest to you and for similar updates and promotion reasons via our Newsletter, Electronic Direct Mailers, Direct Mailers, etc;
f. performing statistical and analysis of your behaviour and characteristics for customer relationship management purposes, such as providing a suitable range of products for your skin care needs;
g. purposes connected with the operation, administration, development or enhancement of the Company’s business;
h. where required by law, where we consider that such use or disclosure is necessary to respond to any claims or legal process, or where the Company suspects that fraud or unlawful activity has been, is being or may be engaged in;
i. making such disclosures as may be required for any of the above purposes or by law;
j. where you have provided your resume, considering you for any jobs that may arise in the Company, and if applicable your terms and conditions of employment;
k. carrying out studies to monitor the Company’s recruitment initiatives: and
l. as reasonably contemplate by the nature of any transaction
*This list is not exhaustive

2.2. Please note that in the event that insufficient Personal Data is supplied, or is not satisfactory to the Company then your application or request to the Company for any of the above purposes under paragraph 2.1 (whichever is applicable) may not be accepted or acted upon.

3. DISCLOSURE

3.1. You further consent that Personal Data may be disclosed and transferred within the Company which may include transfer to other entities within the Company of companies in different jurisdictions.

3.2. The personal data provided by you may be disclosed by the Company to:-
a. the Company’s agents and contractors acting on our behalf.
b. Any referee whose details are provided by you, to verify or obtain additional information including financial institutions, education institutions, current/previous employers.
c. Credit reference agencies or third party service providers (including third parties managing of our software and website), for the Company’s operational, administration and development requirements.
d. Our professional advisers to use, disclose, hold, process, retain or transfer such personal data for the purposes of (2.1) above for and on behalf of the Company.

3.3. Each of the above parties, other than government authorities and your referees, are similarly bound by a duty of confidentiality to the Company in respect of all information disclosed to them.

3.4. The Company uses and discloses aggregated non-personally identifying information collected through paragraph 2.1 above and our website as part of the Company’s process of constantly improving its website and/or the Company’s business.

4. SECURITY

4.1. We have put in place appropriate physical, electronic, and administrative procedures to safeguard and help prevent unauthorised access, disclosure, loss, misuse and to maintain data integrity.

5. STORAGE AND RETENTION OF THE PERSONAL DATA

5.1. Your Personal Data will be stored either in hard copies in the Company’s offices or stored in servers located in Malaysia and operated by the Company or any of its service providers.

5.2. Any Personal Data supplied by you will be retained by the Company as long as necessary for the fulfilment of the purposes stated in paragraph 2.1 above or is required to satisfy any statutory requirements. As a general rule the maximum retention period of the Personal Data of the Company’s customers is eight (8) years. the Company retains the Personal Data of its employees for as long as that individual remains as an employee of the Company.

6. CONFIDENTIALITY

6.1. Personal Data held by the Company will be kept confidential in accordance with this privacy notice pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”).

7. RIGHT OF ACCESS TO PERSONAL DATA

7.1. Under the Act, you have the right to request correction of the Personal Data held by the Company that is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date.

7.2. If you have any regarding this personal data protection notice or if you wish to correct your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to the Company for the processing of your Personal Data for the purposes as set out in paragraph 2.1 above or for the transfer of your Personal Data to the parties stated in paragraph 3.2 above, you may send your request in writing to MARKETOLOGY the following address:-

The Operations Department
MARKETOLOGY SOLUTIONS (002466707-X)
info@marketology.com.my

7.3. By providing your Personal Data, you acknowledge that you have read, understood and agree to our personal data protection notice and have consented for us to collect, process and keep your Personal Data.

Thank you.

For and on behalf of the Company

MARKETOLOGY


NOTICE PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

1. DATA PERIBADI YANG DIKUMPULKAN

1.1. Data Peribadi yang dikumpul oleh MARKETOLOGY di Malaysia (“Syarikat”) termasuk:-
• Maklumat-maklumat yang dikumpulkan atau diperolehi seperti nama anda, jantina, nombor kad pengenalan, alamat e-mel, nombor telefon, alamat rumah, tarikh lahir, dan maklumat-maklumat peribadi yang diberikan kepada Syarikat;

• Keadaan kesihatan dan ubat-ubatan yang diambil oleh anda (yang berkenaan) (“Data Peribadi Sensitif”);

• Maklumat-maklumat yang dikumpulkan atau diperolehi seperti semasa mendaftarkan sebagai pelanggan melalui borang-borang, peraduan, forum, kaji selidik, pendaftaran, dalam talian melalui laman web yang mungkin termasuk data peribadi seperti di atas;

• Data peribadi yang dikumpulkan apabila anda mengemukakan permohonan kepada kami untuk pertimbangan perkerjaan atau resume anda;

• Kandungan borang-borang elektronik yang anda kemukakan melalui e-mel yang meminta kami untuk menyediakan perkhidmatan atau maklumat, atau untuk mengambil tindakan.

1.2. Jika anda telah memberikan data peribadi individu yang lain (“Pihak Ketiga”), anda perlu memastikan bahawa anda telah memaklumkan kepada pihak ketiga bahawa anda menyediakan data peribadi pihak ketiga kepada kami dan telah mendapatkan kebenaran pihak ketiga.

2. PERSETUJUAN DAN TUJUAN KUTIPAN

2.1. Dengan menyediakan mana-mana Data Peribadi anda kepada Syarikatsama ada dalam talian atau selainnya, anda mengakui bahawa anda telah membaca, memahami dan bersetuju untuk Notis Perlindungan kami dan anda bersetuju kepada koleksis, pengekalan dan menggunakan data peribadi anda oleh kami untuk mana-mana tujuan berikut:-

a. melaksanakan arahan anda dan menyediakan anda perkhidmatan untuk perniagaan Syarikat;

b. Memprocesskan permohonan anda untuk membeli produk atau perkhidmatan di bawah perniagaan Syarikat;

c. Produk-produk pemasaran atau perkhidmatan dan menghantar apa-apa bahan pengiklanan dan/atau promosi kepada anda melalui panggilan telefon, e-mel atau khidmat pesanan ringkas jika anda telah menyemak kotak persetujuan dalam Bentuk Profil Pelanggan, Borang Permohonan Perniagaan dan Borang Permohonan untuk Perkerjaan dan Borang Kemaskini Status Peribadi Pekerja;

d. Menjalankan perkhidmatan maklum balas pelanggan bagi mana-mana Syarikat;

e. Memberitahu anda bahawa tawaran istimewa, promosi, produk semasa dan masa depan melancarkan, jemputan khas yang kami anggap mungkin menarik minat anda dan untuk kemas kini yang sama dan sebab-sebab promosi melalui surat berita kami, Mailer Langsung Elektronik, Mailer Langsung dan lain-lain;

f. Melaksanakan statistic dan analisis kelakuan anda dan cirri-ciri bagi tujuan pengurusan hubungan pelanggan, seperti menyediakan pelbagai produk yang sesuai untuk keperluan penjagaan kulit anda;

g. Tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pembangunan dan peningkatan perniagaan Syarikat;

h. Di mana dikehendaki oleh undang-undang, di mana kita menganggap bahawa penggunaan atau pendedahan sedemikian adalah perlu untuk membalas apa-apa tuntutan atau process undang-undang, atau di mana Syarikat mengesyaki bahawa penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang telah, sedang atau mungkin terlibat;

i. Membuat pendedahan tersebut sebagaimana yang dikehendaki bagi apa-apa tujuan di atas atau dengan undang-undang;

j. Di mana anda telah menyediakan resume anda, memandangkan anda untuk mana-mana pekerjaan yang mungkin timbul dalam Syarikat, dan jika berkenaan terma-terma dan syarat-syarat pekerjaan anda

2.2 Sila ambil perhatian bahawa jika Data Peribadi itu tidak mencukupi dibekalkan, atau tidak memuaskan untuk Syarikat, maka permohonan atau permintaan untuk Syarikat bagi mana-mana tujuan di atas di perenggan 2.1 (mana-mana yang berkenaan) tidak akan diterima atau diambil tindakan.

3. PENDEDAHAN

3.1. Kebenaran anda selanjutnya bahawa Data Peribadi boleh didedahkan dan dipindahkan dalam Syarikat yang termasuk pemindahan ke lain-lain entiti dalam Kumpulan Syarikat dalam bidang kuasa yang berbeza

3.2. Data Peribadi yang diberikan oleh anda mungkin didedahkan oleh Syarikat kepada:-
• Ejen-ejen Syarikat dan kontraktor-kontraktor yang bertindak bagi pihak kami.

• Maklumat-maklumat referi yang disediakan oleh anda, untuk menentusahkan atau untuk mendapat maklumat tambahan termasuk institusi kewangan, institusi-institusi pendidikan, majikan semasa/sebelumnya.

• Agensi-agensi rujukan kredit atau penyedia perkhidmatan pihak ketiga (termasuk pihak ketiga menguruskan perisian dan laman web kami), untuk keperluan Syarikat operasi, pentadbiran dan pembangunan.

• Penasihat-penasihat professional kami untuk menggunakan, mendedahkan, memegang, memproses, mengekalkan atau pemindahan seperti data peribadi bagi maksud-maksud (2.1) di atas dan bagi pihak Syarikat.

3.3. Salah satu pihak-pihak di atas, selain daripada pihak berkuasa kerajaan dan referi-referi anda, juga terikat dengan kewajipan kerahsiaan untuk Syarikat yang berkenaan dengan semua maklumat-maklumat yang diberikan kepada mereka.

3.4. Syarikat menggunakan dan mendedahkan maklumat tidak peribadi mengenalpasti agregat yang dikumpul melalui peranggan 2.1 di atas dan laman web kami sebagai sebahagian daripada proses Syarikat sentiasa meningkatkan laman web dan/atau perniagaan Syarikat.

4. SEKURITI

4.1. Kami telah menyediakan tempat fizikal, elektronik dan pentadbiran prosedur yang sesuai untuk melindungi dan membantu untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan, pendedahan, kehilangan, penyalahgunaan dan mengekalkan integriti data.

5. SIMPANAN DAN PENGEKALAN DATA PERIBADI
5.1. Data peribadi anda akan disimpan secara salinan-salinan keras di pejabat-pejabat Syarikat atau disimpan dalam pelayan terletak di Malaysia dan beroperasi oleh Syarikat atau mana-mana pembekal perkhidmatan.

5.2. Apa-apa data peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh Syarikat selagi perlu untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan di perenggan 2.1 di atas atau yang diperlukan untuk memenuhi sebarang keperluan statutory. Sebagai kaedah am dalam tempoh data peribadi pelanggan Syarikat pengekalan yang maksimum adalah lapan tahun.

6. KERAHSIAAN
6.1. Data peribadi yang dipegang oleh Syarikat akan dirahsiakan mengikut Notis Perlindungan ini selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”).

7. SECURITY HAK UNTUK MENGAKSES DATA PERIBADI

7.1 Di bawah Akta, anda mempunyai hak untuk meminta pembetulan terhadap data peribadi yang dipegang oleh Syarikat yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak mengikut masa.

7.2 Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai dasar privasi ini atau jika anda ingin membetulkan Data Peribadi anda atau jika anda ingin menarik balik persetujuan anda kepada Syarikat bagi pemprosesan Data Peribadi anda untuk tujuan yang dinyatakan di pereanggan 2.1 di atas atau pemindahan data peribadi anda kepada pihak-pihak yang dinyatakan di perenggan 3.2 di atas, anda boleh menghantar permintaan anda secara bertulis kepada MARKETOLOGY atau menghantar surat anda ke alamat berikut:-

MARKETOLOGY SOLUTIONS )002466707-X)
info@marketology.com.my

7.3 Dengan menyediakan Data Peribadi anda, anda mengakui bahawa anda telah membaca, memahami dan bersetuju untuk Notis Perlindungan kami dan telah mengizinkan kita untuk mengumpul, memproses dan menyimpan Data Peribadi anda.

Sekian terima kasih.

Bagi pihak Syarikat

MARKETOLOGY